Goniometre
numărul de produse: 1Goniometrul este un dispozitiv care ar trebui să fie în posesia fiecărui fizioterapeut sau reabilitant. Goniometrele sunt utilizate în medicină și sport și servesc la măsurarea precisă a amplitudinii mișcărilor articulațiilor. Dispozitivul are o gamă de măsurare de 360⁰, ceea ce îl face să poată efectua măsurători precise. Goniometrul din plastic este un dispozitiv care se caracterizează prin flexibilitate și rezistență la crăpături. Este universal și foarte ușor de utilizat. Verifică ce goniometre ți-am pregătit în magazinul 4FIZJO!
Ce sunt goniometrele?
Ce sunt goniometrele? În fizioterapie sau în timpul reabilitării, este important să estimăm gradul de leziune și apoi să verificăm periodic în ce măsură tratamentele aplicate sunt eficiente. Goniometrul este un dispozitiv folosit pentru măsurarea unghiurilor. Acesta are o aplicație largă în medicină, dar nu numai. Dispozitive de acest tip sunt utilizate și în măsurarea parametrilor, de exemplu, ai cristalelor. Totuși, în aceste două cazuri se folosesc tipuri diferite de goniometre.
Domeniul care folosește goniometrele este goniometria. În ceea ce privește corpul uman, este o ramură a antropometriei care studiază unghiurile din cadrul corpului. Se disting:
• goniometria statică,
• goniometria dinamică.
Goniometria statică se ocupă cu măsurarea unghiurilor feței, coloanei vertebrale și toracelui (în general, a peretelui anterior al trunchiului). În schimb, goniometria dinamică măsoară unghiurile în timpul mișcărilor – de exemplu, în articulații.
Goniometrele sunt dispozitive foarte simple și ușor de utilizat. Oricine poate învăța să le folosească – chiar și o persoană care nu are pregătire medicală. Acest lucru necesită doar puțină practică și cunoașterea regulilor care guvernează măsurătorile și poziționarea diferitelor membre.
Goniometrele sunt asemănătoare cu o riglă.
Acestea sunt alcătuite din două brațe. Unul dintre ele este mobil, iar celălalt rămâne static. Ambele brațe ies dintr-un cerc pe care este clar marcată o scală – de 2 ori câte 180 de grade.
Brațul static rămâne la 0 grade în permanență. Celălalt braț (mobil) se poate mișca liber. Astfel, acesta este ajustat în funcție de unghiul de flexiune al articulației.
În funcție de tipul goniometrului, acesta poate avea o scală diferită – câte 1 grad, câte 2 grade sau câte 5 grade. Dispozitivele variază și în funcție de lungime, ceea ce le face confortabile pentru măsurarea tuturor articulațiilor – atât a celor mari, cât și a celor mici.
În fizioterapie se utilizează goniometrul manual, adică cea mai simplă variantă a dispozitivului. Acesta poate fi din plastic sau metal. Instrumentele mai avansate sunt utilizate în alte domenii (de exemplu, dispozitivul Wollastona pentru măsurarea unghiurilor în cristale – printr-o lunetă se observă imaginea unei fante reflectate de pereții cristalului).
Goniometre – aplicații
Examinarea sistematică a mișcărilor permite evaluarea nivelului de curbură al corpului și a stării articulațiilor pacientului. Monitorizarea progreselor în timpul procesului de reabilitare este foarte importantă, iar goniometrul medical este util atât pentru uzul propriu, cât și ca element de echipament profesional în cabinetele medicale și centrele de reabilitare.
Goniometrul este un echipament de reabilitare care va efectua măsurători corespunzătoare în cazul leziunilor și accidentărilor ortopedice. Prin determinarea gradului de limitare a mișcărilor, va fi posibilă inițierea unui tratament adecvat, care să includă un set specific de exerciții. Măsurătorile efectuate cu ajutorul dispozitivului permit modificarea planului terapeutic în cazul în care progresele nu sunt satisfăcătoare.
Goniometrul permite determinarea precisă a progreselor făcute de pacient în timpul procesului de reabilitare. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care revin la capacitatea lor de mișcare după o perioadă lungă de imobilizare, accidentări ortopedice sau traumatisme.
Goniometrul permite:
• evaluarea nivelului de curbură a corpului,
• verificarea amplitudinii mișcărilor articulațiilor,
• depistarea contracțiilor musculare și a altor disfuncționalități,
• evaluarea progreselor în timpul exercițiilor și fizioterapiei.
Monitorizarea progreselor permite obținerea rezultatelor dorite și maximizarea acțiunilor destinate îmbunătățirii stării de sănătate. Este un dispozitiv ieftin și în același timp foarte practic, care merită să fie prezent în orice locuință.
La ce ajută goniometrul?
Cu ajutorul acestui dispozitiv poți măsura mișcările unei articulații și evalua progresul în fizioterapie sau în timpul unui antrenament. Goniometrul – un dispozitiv universal, care va face o evaluare obiectivă a mișcărilor și va depista orice contracție musculară. Folosind un instrument de încredere de la un producător de renume, vei evita accidentările periculoase cauzate de suprasolicitare și vei avea posibilitatea de a controla programul tău de reabilitare. Trebuie de luat în considerare progresele pe care le faci în timpul antrenamentelor de lungă durată și evaluează amplitudinea mișcărilor articulațiilor folosind goniometrul ortopedic.
Măsurările se efectuează conform sistemului SFTR
Această metodă a fost creată în anii 60 ai secolului XX și este utilizată și astăzi, iar pentru popularizarea ei răspunde ISOM (International Standard Orthopedic Measurements). Aceasta permite atât măsurarea, cât și înregistrarea amplitudinii mișcărilor articulațiilor. Acronimul provine de la cuvintele: S – sagital (planul sagital), F – frontal (planul frontal), T – transversal (planul orizontal), R – rotație (mișcări de rotație). Mai simplu spus, sunt toate planurile posibile de măsurare – frontal, sagital, orizontal și rotativ.
În conformitate cu aceasta, examinarea se referă la toate planurile posibile. Metoda este utilizată pentru măsurarea mișcărilor active și pasive. Mișcarea activă este capacitatea de a mișca singur o extremitate în timpul mișcării. Datorită acestei metode, fizioterapeutul poate înțelege calitatea și fluiditatea mișcării și capacitatea pacientului de a mișca o extremitate. De asemenea, poate compara aceste rezultate cu o extremitate sănătoasă și poate stabili gradul de limitare a mobilității. În schimb, mișcarea pasivă se referă la mișcarea dintr-o articulație, iar amplitudinea sa este evaluată de fizioterapeut fără ajutorul pacientului.
Este important să ții cont că restricțiile de mișcare nu sunt cauzate doar de o accidentare sau alt tip de leziune, ci sunt și legate de vârsta pacientului. Persoanele mai tinere și sănătoase au un domeniu de mișcare semnificativ mai larg decât persoanele vârstnice. Cum se fac corect înregistrările conform metodei SFTR?
Conform metodei SFTR:
• în primul rând, se înregistrează mișcările de extensie și mișcările de abducție ale corpului, precum și rotația externă a membrelor, abducția, supinația, iar în timpul examinării coloanei vertebrale, se înregistrează înclinările laterale și rotațiile spre stânga;
• pe poziția a doua se înregistrează poziția de start (cel mai frecvent 0);
• pe poziția a treia se înregistrează mișcările de flexie și mișcările de adducție, precum și rotația internă a membrelor, adducția, pronația, iar în timpul examinării coloanei vertebrale, se înregistrează înclinările laterale și rotațiile spre dreapta.
Datorită faptului că sistemul este uniform, este posibilă evaluarea precisă a progreselor în timp. Înainte de a face măsurători cu goniometrul, trebuie totuși să se stabilească sistemul de referință și poziția segmentului examinat în raport cu acesta, precum și în raport cu segmentele adiacente. De asemenea, trebuie cunoscut planul corpului în care se realizează mișcarea, ceea ce este esențial mai ales pentru articulațiile cu două sau trei axe. Este necesar să se definească și un alt sistem de referință.
Goniometrele 4FIZJO
În oferta noastră găsești un goniometru ușor de utilizat 4FIZJO. Este destinat utilizării de către medici și persoane implicate în sport. Instrumentul permite măsurarea pe întreaga gamă – 360 de grade. Scala precisă permite determinarea unghiului cu exactitate de un grad.
Goniometrul 4FIZJO este realizat din plastic elastic, ceea ce îl face durabil. Lungimea acestuia este de 20 de centimetri, ceea ce îl face ușor de manevrat și confortabil pentru persoana care măsoară.
Goniometrul – metoda de utilizare
Goniometrele elastice din plastic se îndoaie ușor, iar utilizarea acestora este foarte simplă. Partea centrală a dispozitivului trebuie plasată direct la articulație. Brațul mobil al dispozitivului trebuie să urmeze membrele. Astfel, este posibilă efectuarea măsurătorii corecte a mișcării.
Regulile de măsurare cu goniometrul depind de zona examinată. De exemplu:
• În timpul măsurării, persoana examinată stă pe spate, iar în timpul mișcării, brațul mobil al dispozitivului urmează membrul, efectuând măsurarea corectă a domeniului de mișcare. În cazul articulației șoldului, un braț trebuie să rămână imobil, paralel cu trunchiul, iar brațul mobil trebuie să urmeze coapsa.
• În cazul evaluării domeniului articulației umărului, scala goniometrului este orientată spre față, iar ambele brațe ale dispozitivului se află de-a lungul axei brațului. Această poziționare face ca brațul mobil al dispozitivului să urmeze membrul superior și să efectueze măsurarea domeniului de mișcare al acestuia.
• La examinarea gambei, trebuie să se determine poziția coapsei față de pelvis și a piciorului față de gambe.
Pentru a măsura abducția la articulația șoldului, trebuie plasat brațul imobil al goniometrului pe creasta iliacă, iar brațul mobil trebuie poziționat de-a lungul axei lungi a coapsei (orientat spre rotula).
Examinarea abducției la articulația șoldului trebuie realizată în poziție așezată, cu membrele suspendate liber. Brațul imobil trebuie plasat paralel cu planul, iar brațul mobil trebuie orientat vertical în jos de-a lungul axei lungi a gambei.
Goniometre – măsurarea mișcărilor de articulații
Cu ajutorul goniometrului, se pot măsura domeniile de mișcare la diverse articulații: articulația genunchiului, articulația tibio-talară, articulația subtalară, articulația umărului, cotul, încheietura mâinii. Se pot evalua și diferite tipuri de mișcare, cum ar fi:
• abducția,
• adducția,
• flexia,
• extensia,
• rotația externă, rotația internă,
• flexia dorsală și plantară,
• supinația și pronația.
Pentru fiecare articulație a membrelor superioare și inferioare, poziția de start este ușor diferită față de care se reglează goniometrul. Este recomandat să te familiarizezi cu liniile directoare înainte de măsurare. După realizarea măsurătorii, trebuie comparată cu normele indicate în grade, care sunt publicate de ISOM.
De ce să alegi goniometrul 4FIZJO?
Goniometrele oferite de 4FIZJO garantează o calitate înaltă. Produsul nostru este fabricat din materiale bune, elastice și durabile, ceea ce îl face rezistent la daune mecanice – în special la fisuri și îndoire. Goniometrul este un instrument simplu utilizat în fizioterapie, medicină și sport, dar și pentru uz casnic, mai ales că înveți foarte ușor cum să-l folosești. În același timp, este o cheltuială mică, iar în depozitul nostru sunt disponibile cantități mari din acest produs, astfel încât îl vei obține fără probleme.
Pentru fiecare echipament achiziționat din magazinul nostru online, oferim o garanție de 24 de luni. La 4FIZJO poți conta pe prețuri accesibile, precum și pe ajutorul specialiștilor noștri pentru a alege echipamentul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. De asemenea, recomandăm accesorii de reabilitare și alte tipuri de echipamente utile în activitatea fizioterapeuților. Asigurăm livrare rapidă. Profită de oferta noastră!
Vezi și:
• Magazin de fizioterapie
• Accesorii de reabilitare
• Echipament de fizioterapie