Manșoane de drenaj limfatic
numărul de produse: 2Fluxul limfatic este responsabil pentru distribuirea lichidului tisular, inclusiv a celulelor sistemului imunitar. Dereglările fluxului limfatic pot duce la numeroase afecțiuni, inclusiv edeme, care pot agrava condiția pielii sau a membrelor în care limfa se acumulează. Fluxul limfatic poate fi sprijinit prin utilizarea unui manșon special pentru drenaj limfatic. Care este efectul acestuia?
Ce este drenajul limfatic?
Drenajul limfatic este o metodă de acțiune asupra sistemului limfatic, având scopul de a-i îmbunătăți motricitatea și de a reduce edemele. Aceasta este una dintre formele de fizioterapie. De multe ori se realizează sub formă de masaj limfatic efectuat de un fizioterapeut, ca drenaj limfatic manual, sau cu ajutorul aparatelor de compresie pneumatică. Drenajul limfatic mecanic mai este cunoscut și sub denumirea de masaj secvențial pneumatic sau masaj compresiv.
Această tehnică are un efect relaxant și este nedureroasă. Există mai multe îmbunătățiri care pot fi aplicate atât în cabinet, cât și acasă. Un exemplu este manșonul pneumatic aplicat pe piele și țesutul conjunctiv subcutanat. Acesta exercită o presiune mecanică adecvată, controlată în funcție de secvențele de timp și intensitatea presiunii.
Aerul este furnizat manșonului dintr-un aparat, precum un compresor, prin canale flexibile. Fiecare cameră a manșonului este umplută cu aer în unități de timp determinate, creând astfel o undă de presiune care se deplasează lent. După încheierea acestui ciclu, aerul este evacuat automat.
Avantajele masajului compresiv
Masajul compresiv secvențial oferă numeroase beneficii. Acesta stimulează sistemul limfatic și cel circulator, dilată vasele de sânge și facilitează drenajul venos. Astfel, țesuturile sunt mai bine alimentate cu oxigen și substanțe nutritive. Alte avantaje includ:
-
Eliminarea mai rapidă a produselor reziduale din organism;
-
Reducerea simptomelor de stază și absorbția edemelor;
-
Scăderea rezistenței sângelui în artere, ceea ce facilitează activitatea inimii;
-
Creșterea vitezei circulației sanguine.
Când se utilizează drenajul limfatic?
Drenajul limfatic are o gamă largă de aplicații. Poate fi utilizat în cazul următoarelor afecțiuni și boli:
-
Insuficiență limfatică și venoasă;
-
Edeme ale membrelor și edeme post-traumatice;
-
Celulită;
-
Îmbunătățirea metabolismului acidului lactic (ex. recuperare după antrenament);
-
Neuropatii și nevralgii;
-
angiopatiile diabetice,
-
sindromul picioarelor grele,
-
detoxifiere.
Totuși, trebuie menționat că există cazuri în care această procedură nu este recomandată. Printre acestea se numără neuropatiile și plexopatiile acute, edemul pulmonar, leziunile țesuturilor moi sau tromboza venoasă. De asemenea, este contraindicat în cazuri de epilepsie, glaucom, boli oncologice sau insuficiență hepatică și renală. Înainte de utilizarea manșoanelor, este important de verificat contraindicațiile.
Tipuri de manșoane pentru drenaj limfatic
Principalul criteriu în alegerea manșoanelor este numărul de camere. Un manșon poate avea mai multe segmente (de obicei între 4 și 12), care sunt umflate secvențial. Presiunea exercitată de acestea îmbunătățește fluxul limfatic către ganglionii limfatici. Un număr mai mare de camere asigură o precizie și o eficiență mai mare a masajului. Pentru uz casnic, de obicei, se utilizează manșoane cu mai puține camere.
În magazinul 4fizjo.ro veți găsi manșoane cu 4, 6 sau 8 camere.
Un alt aspect important este numărul de manșoane utilizate. Acestea pot fi achiziționate individual sau în seturi. Sunt disponibile atât manșoane pentru brațe, cât și pentru picioare. În magazinul 4fizjo.ro se poate de găsit, de asemenea, pantaloni special concepuți pentru drenaj. Este necesar să alegi și un aparat corespunzător, verificând intervalul de presiune generat și modul de funcționare. Manșoanele disponibile în magazinul nostru sunt compatibile cu aparate moderne și eficiente.
Vezi și:
• Magazin fizioterapeutic
• Aparate pentru drenaj limfatic
• Echipamente pentru fizioterapie